در سال گذشته، گروهی از دانشمندان آلمانی نشان دادند که بیومس حشرات پروازی بیش از ۷۵ درصد در طول ۲۷ سال گذشته کاهش یافته است.
( بیومس، مجموع وزن یا جرم موجودات زنده اعم از گیاه یا جانور در واحد سطح یا حجم از بیوسفر است که در زبان فارسی به آن زیست جرم میگوییم.)
حال در پژوهشی جدید محققان اعلام کردند که نور مصنوعی فاکتور نادیده گرفته شده در علت کاهش جمعیت حشرات است.
مطابق این پژوهش فاکتورهای معمول تاثیرگذار در جمعیت حشرات مانند تغییرات آب وهوایی، استفاده از آفتکشها و تغییرات سطح زمین نمیتوانند علت دقیق کاهش چشمگیر جمعیت حشرات را توضیح دهند. و شواهد فراوانی حاکی از رابطه بین آلودگی نوری و کاهش جمعیت حشرات هستند.
نیمی از انواع گونه های حشرات، شبزی هستند، بدین معنی که جهت یابی و حرکت، فرار از شکارشدن، جستجوی غذا و تولید مثلشان وابسته به تاریکی شب و نور طبیعی ماه و ستاره است و حتی اندکی نور مصنوعی در شب میتواند این چرخه طبیعی را بر هم زند و شانس بقای آنها را کم کند. حشرات مجذوب نور مصنوعی میشوند و درست در همین زمان از اکوسیستم حذف میشوند، چون یا از خستگی میی میرند یا به راحتی شکار میشوند. همچنین نورهای ردیف شده مانع از پخش شدن حشرات میشوند، چون کمبود تبادلات ژنتیکی بین دسته های مختلف حشرات میتواند مقاومت آنها رانسبت به سایر عوامل منفی محیط به خصوص در مناطق زراعی کاهش دهد.
کاهش شدید جمعیت حشرات تاثیر منفی قابل توجهی در اکوسیستم های طبیعی و کشاورزی دارد. حشرات نقش مهمی در گرده افشانی، کنترل آفات و چرخه مواد مغذی ایفا میکنند و کاهش آنها میتواند باعث کاهش تنوع زیستی و تولید محصول شود، در حالی که ۱۱% سطح زمین را زمینهای کشاورزی تشکیل میدهند.
ترجمه: ریحانه رادی
منبع: www.darksky.org