به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز گردشگری علمی – فرهنگی دانشجویان ایران به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جزیرهی قشم مدتی است به خاطر برگزاری دو دوره ی «استارپارتی» (جشنوارهی نجوم)، پاتوق گروهی از منجمان و گردشگران علاقهمند به طبیعت آسمان شده است و ایدهی ایجاد پارک آسمان تاریک و پیگیری برای ثبت جهانی آن هم از همینجا شکل گرفت.
هرچند برخی نقاط دیگر در کشور هم که محل رقابتهای نجومی و دورهمیهای گردشگران نجوم هستند نیز با پیشنهادهایی برای راه اندازی پارک آسمان تاریک روبه رو بوده اند، ولی تا کنون جایی یا کسی نبوده است که کار آنها را پیگیری کند، مثل «کویر شهداد» که به خاطر وجود کمپ شهداد، امکانات حداقلی برای گردشگران و منجمان دارد و کار را کمی راحتتر میکند یا کویر «سه قلعه» در خراسان جنوبی که محل رقابتهای نجومی «مسیه» هم هست یا شهر «پاسارگاد» که چند سالی میشود، فعالان گردشگری نجومی در آن تلاش میکنند تا پاسارگاد را بهعنوان شهر گردشگری نجومی معرفی کنند.
به هر حال، با توجه به ایدهی راه اندازی و ثبت جهانی پارک آسمان تاریک در محدوده ی ژئوپارک قشم و موافقت رسمی سازمان منطقهی آزاد قشم با این موضوع، قرار است هومن نجفی، مجری استارپارتی و همچنین مدیر موسسه ی «مدار ۲۷ درجه» این موضوع را پیگیری و تحقیقاتش را در این زمینه آغاز کند.
نجفی در اینباره به خبرنگار سرویس گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، توضیح داد: ما برای راه اندازی این پارک که نه تنها در ایران، بلکه در خاورمیانه هم نمونه ی آن وجود ندارد، باید قسمتی از جزیره را انتخاب کنیم که آلودگی نوری کمی داشته باشد.
وی اظهار کرد: ما نمیتوانیم در این جزیره منطقه ی حفاظت شده ی آسمان تاریک را تعریف کنیم، چون آلودگی نوری وجود دارد؛ ولی میتوان پارک آسمان تاریک را تعریف کرد. او با اشاره به لزوم رعایت استانداردهایی از جمله نبود آلودگی نوری، ایجاد راه دسترسی و وجود امکاناتی مانند کمپ اقامتی برای راهاندازی پارک آسمان تاریک، بیان کرد: سازمان منطقهی آزاد قشم با این طرح و همچنین آغاز تحقیقات ما برای مکانیابی، موافقت اصولی خود را اعلام کرده است و ما کار را همراه مشاوران داخلی و خارجی مانند «بابک امین تفرشی» و «مایک سیمونز» که همکاری نزدیکی با انجمن بینالمللی پارکهای آسمان تاریک دارند، پس از بستن قرارداد و تأمین بودجه آغاز میکنیم.
نجفی این کار را حرکتی برای جذب بیشتر گردشگران نجومی و توسعهی این نوع گردشگری دانست و افزود: فضاهای زیادی برای ایجاد پارک آسمان تاریک در ایران وجود دارند که تا به حال برای آنها اقدام نشده است؛ ولی چون مسئولان قشم به این موضوع علاقه نشان دادند، ما کار را از این جزیره آغاز میکنیم و امیدواریم راهی برای آغاز کار در دیگر مناطق ایران باشد.
به گزارش ایسنا، پارکهای آسمان تاریک معمولا سایتهایی هستند که از هرگونه آلودگی نوری دورند و بهترین نقطه برای رصد ستارگان و اجرام نجومی و همچنین تماشای طبیعت آسمان بشمار میآیند که پس از تبدیل شدن این مناطق به پارک آسمان تاریک، استانداردهایی در زمینهی نورپردازی و ایجاد کمپ باید در آن مناطق رعایت شود.
انجمن بینالمللی آسمان تاریک در سال ۲۰۰۹ میلادی به واسطه ی نامگذاری آن سال به نام «ستارهشناسی» تصمیم گرفت، تاریکترین آسمان را در سراسر دنیا پیدا کند و به محافظت از آنها بپردازد. تا کنون آمریکا و انگلیس مناطقی را به عنوان پارک آسمان تاریک تعیین و ثبت جهانی کرده اند که به دلیل استقبال زیاد گردشگران و منجمان از این مناطق، کسب و کار ساکنان اطراف این پارکها هم که عموما روستایی هستند، رونق گرفته است.
دی ماه ۱۳۹۱