این روزها هیچ جا از دست حضور Screen ها و Device ها در امان نیستیم. اگر هم اهل مدیتیشن و گیاهخواری و زندگی سالم و طبیعی هم باشیم نمیتوانیم از تکنولوژی گوشه بگیریم. همانطور که از انواع مختلف عوارض این گونه دستگاهها شنیدهاید نور گوشیها نیز از دیگر عوارضی است که بر زندگی سالم میتواند اثر گذار باشد. استفاده از نور گوشیهای هوشمند با ایجاد اختلال در روند ترشح هورمونی در بدن به نام ملاتونین، زمانبندی خواب را بر هم میزند. این اختلال میتواند منجر به ایجاد انواعی از مشکلات سلامتی در فرد شود. به همین دلیل است که شرکتهای گوشی همراه چند سالی است آیکونی به نام Blue light را تعبیه کردند که کاربر یکساعت قبل از خواب با روشن نمودن آن از شدت تشعشع نور آبی و کاهش و توقف ترشح ملاتونین میکاهد.
بیایید مروری داشته باشیم بر آخرین پژوهشهای تاثیر نور آبی بر عملکرد فیزیولوژیک بدن انسان.
شواهدی موجود است که نور آبی میتواند به شبکیه چشم، آسیب رسانده و اثر سو بر بینایی بگذارد. اگرچه در این زمینه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. از طرفی پژوهشگران مشغول تحقیقات بیشتر بر روی ارتباط بروز آب مروارید و قرار گرفتن در معرض نور آبی هستند. و آخرین تحقیقات نیز نشان داده اختلالات خواب در نتیجه تابش نور باعث بالا رفتن ریسک ابتلا به سرطان سینه و پروستات میشود.
در تحقیق دیگری آمده نور گوشیهای هوشمند با ایجاد اختلال در روند ترشح هورمون ملاتونین و در نتیجه اختلال در خواب، میتواند با برهم زدن هورمونهای کنترل کننده گرسنگی، به طور بالقوه منجر به افزایش خطر ابتلا به چاقی نیز شوند. همچنین افرادی که سطح هورمون ملاتونین آنها کاهش یافته و ساعت بیولوژیکشان در اثر مواجهه با نورمختل شده، بیشتر در معرض افسردگی هستند. کم خوابی در یک بازه زمانی طولانی، منجر به تولید نوروتوکسین[1] میشود که باعث عدم دستیابی به خواب ایدهآلی میگردد. داشتن خواب کافی شبانه منجر به از بین بردن پروتئینهای سمی از جمله بتا آمیلوئید می شود. این پروتئین با ورود به سیستم اعصاب مرکزی منجر به آسیب سلولهای مغزی میشود. خواب شبانه بیکیفیت و ناکافی که ناشی از نور گوشیهای هوشمند است، میتواند در روند یادگیری اثر سو گذارد. حواس پرتی و تضعیف حافظه نیز ناشی از برهم خوردن زمانبندی خواب است.
ترجمه: مهناز موسوی
[1] Neurotoxins