نورمصنوعی در شب نهتنها مانع از دیدن ستارهها شده است، بلکه بر تعاملات پیچیده محیط زیستی و عوامل انتقال بیماری نیز موثر است و میتواند اثرات عمیقی بر سلامت انسان داشته باشد.
به تازگی پژوهشگرانی از دانشگاه فلوریدا جنوبی به بررسی اثرات نور مصنوعی در شب روی گنجشکهای آلوده شده با ویروس نیل غربی(WNV؛ نوعی ویروس)، پرداختهاند. در این مطالعه کرنباخ و همکارانش لانه ۵۰ گنجشک را با این ویروس آلوده کرده و سپس با فراهم کردن شرایط زیست محیطیشان در طبیعت، آنها را به دو گروه تصادفی تقسیم کردند: گروه کنترل که شبهایی تاریک همانند زمانی که در طبیعتِ بدون آلودگی نوری هستند را میگذراندند و گروه آزمایش که قفسشان شبها با نور کم لامپهای حبابی سفید روشن بود، گنجشکهای این گروه به طور متوسط شدت نور ۸ لوکس را در ۷ ساعت شب تجربه میکردند.( برای مقایسه، در یک روز بشدت ابری، شدت نور ۱۰۰ لوکس است.) سپس تمام پرندگان از نظر میزان هورمون استرس، علائم بیماری، وزن بدن و سطح ویروس خونشان تحت نظر قرار گرفتند.
ویروس نیل غربی به قدری قوی است که میتوانست ۴۰ درصد گنجشکهای این آزمایش را بکشد. پشهها با نیش زدن پرندگان آلوده به این ویروس، ویروس را وارد بدن خود میکنند و پس از تکثیر شدن ویروس در بدن پشه از طریق نیش پشه دوباره وارد بدن انسانها و پرندگان میشود. طبق گزارشها از هر ۱۵۰ نفر آلوده به این ویروس، یک نفر به شدت بیمار میشود و یا میمیرد.
در هر دو گروه، بیشتر پرندهها در طی دو روز مریض و دچار عفونت شدند و تقریبا نیمی از آنها مردند. البته توجه داشته باشید، آنهایی که در معرض تابش نور بودند، مدت زمان بیشتری مریض نبودند یا بیماریشان وخیمتر نشد، اما عفونت برای مدت بیشتری در بدنشان باقی ماند. سیستم ایمنی پرندگانی که در گروه کنترل قرار داشتند، سطح ویروس نیل غربی را در مدت دو روز به قدری پایین آورد که از طریق نیش پشه ویروس منتقل نشود. اما عفونت در بدن پرندگان گروه آزمایش دو روز بیشتر از گروه کنترل باقی ماند.
نتیجه این تحقیق که در کنفرانس سالانه انجمن مطالعات جامع و تطبیقی زیست شناسی در ۲۰۱۸ ارائه شده نشان داد که احتمال آنکه پشهها گنجشکها را نیش زده و آلوده شوند دو برابر میشود.
محققان به شکل گستردهای به دنبال اثرات متقابل جدید و پیچیده نورهای مصنوعی در شب بر انسانها و گونههای جانوری به خصوص آنهایی که میتوانند عامل بیماری انسانها باشند، هستند. نتایج این پژوهش اهمیت کاهش استرس در پرندگان را با کاهش نورهای مصنوعی در شب و تاثیر بالقوه آن را بر سلامت جامعه نشان میدهد.
گرچه هنوز به پژوهشهای بیشتری در این زمینه نیاز است و در این پژوهش هورمونی که در پاسخهای سیستم ایمنی پرندگان دو گروه تفاوت ایجاد میکند، مشخص نشده و فقط بین یک گونه پرنده و ویروس مطالعه شده است، اما به طور خلاصه از این مطالعه میتوان چنین برداشت کرد که «در مناطقی که آلودگی نوری بالایی وجود دارد، خطر ظهور، پایداری و سرایت ویروس نیل غربی بیشتر است و در صورت آلوده شدن، مدت زمان بیشتری عفونت در بدن باقی مانده و یا باعث افزایش مرگومیر میشود.»
مترجم: ریحانه رادی