رونق گردشگری ستارهنگری در بریتانیا
استقبال فزاینده گردشگران دوستدار آسمان شب و ستارهنگری درپارک آسمان تاریک ‘گالووی’،نخستین و تنها پارک آسمان تاریک جهان خارج از آمریکا، به دلیل استقبال دوستداران طبیعت آسمان، کسب و کارگردشگری را دراین پارک به گونهای دوراز انتظار رونق دادهاست.
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ کسب و کارگردشگری در نخستین و تنها پارک آسمان تاریک جهان که در بریتانیا واقع است، از زمان تاسیس در سال ۲۰۰۹ که به دلیل موقعیت منحصر به فردش تاکنون مورد استقبال روزافزون گردشگران قرارگرفتهاست.
پارک جنگلی گالوی که از سال ۲۰۰۹ به مناسبت سال جهانی ستاره شناسی مبدل به پارک جنگلی آسمان تاریک شده، پارکی است که به منظور جلوگیری از آلودگی نوری در آسمان، تمامی لامپها با طراحی خاصی رو به پایین هدایت شدهاند. دراین میان تمامی ۴۷ نفر سکنه بومی که درمحدوده این پارک زندگی می کنند نیز درحمایت از این طرح، با این پیشنهاد موافقت کردهاند.
اجرای این طرح که سبب تاریکی کامل آسمان شده، این پارک را به نقطهای ایدهال برای دوستداران مشاهده آسمان شب و رهگیری ستارگان و اجرام آسمانی کردهاست زیرا دراین پارک کاملا تاریک، میتوانند کهکشان راه شیری، کهکشان آندرومدا و همچنین تمامی ۱۸ صورت فلکی قابل مشاهده در نیمکره شمالی را ببینند.
از نظر زمانی، فصل ایدهال برای ستارهنگری از اکتبر تا ماه مارچ است و طبق گزارشهای ارائه شده به دلیل استقبال فوقالعاده بازدید کنندگان از این پارک، این طرح تا کنون سود اقتصادی فراوانی عاید فعالان مجموعا ۳۵ کسب و کار جاری دراین منطقه کردهاست. این کسب و کارها شامل خانههای ویژه اقامت مهمانان، تخت و صبحانه ، هتلهای موجود درمنطقه و اقامتگاههای پذیرایی از خود میشود.
استقبال فزاینده گردشگران دوستدار آسمان شب و ستارهنگری درپارک آسمان تاریک ‘گالووی’،نخستین و تنها پارک آسمان تاریک جهان خارج از آمریکا، به دلیل استقبال دوستداران طبیعت آسمان، کسب و کارگردشگری را دراین پارک به گونهای دوراز انتظار رونق دادهاست.
طبق همین گزارشها افزایش تعداد توریستها سبب افزایش تعداد تختهای اقامتگاهی و خدمات وابسته به آن درپارک آسمان تاریک شدهاست. این درحالی است که کل هزینه تبدیل این منطقه به یک پارک با هدفهای مورد نظر که از سوی دولت بریتانیا صورت گرفت، حدود ۲۱هزار پوند بوده که از سوی دولت به کمیسیون جنگلداری اسکاتلند به عنوان مجری این طرح، پرداخت شدهاست.
مطالعات ویژه ارزیابی اثرات اقتصادی پارک آسمان تاریک نیزتوسط کمیسیون جنگلداری اسکاتلند صورت گرفته که طبق همین بررسیها تاکنون ۴۰٫۵۸۴ پوند درآمد داشته است.
علاوه براین مبالغی نیز از طریق هزینه خرید بازدیدکنندگان عاید کسب وکارهای منطقه میشود که حاصل افزایش تعداد بازدید کنندگان بودهاست. این مبلغ به معنای آن است که بابت هر یک پوند هزینهای که از سوی دولت برای تبدیل این منطقه به پارک آسمان تاریک سرمایه گذاری شده، حداقل ۱٫۹۳ پوند درآمد باز گشتهاست.
طبق همین گزارش این تنها یک ارزیابی مقطعی از آثار اقتصادی این فعالیتها درپارک آسمان تاریک است و در صورت در نظر گرفتن تمام عوامل موثر و فعال در اقتصاد منطقه، درآمدهای مالی این فعالیتها که عوارض مخربی هم بر طبیعت ندارد، به مراتب بیشتراز میزان گزارش شدهاست.
به گفته “کیت موییر” مدیر بخش گردشگری و سرگرمی وتفریح در پارک گالووی، هتلهای فعال در منطقه هماکنون برای تعطیلات آخر هفته برنامههای تخصصی ویژه توریستهای ستارهنگر تنظیم کردهاند که بیشتر آنها تقریبا رزو شدهاست.
وی میگوید: «مردمی که به اینجا میآیند اغلب درباره این پارک با کارکنان ما گفتگو میکنند تا اطلاعات بیشتری بدست آورند. این پرسشها بهویژه درباره فعالیتهای مربوط به آسمان شب است واین که چه گونه و کجا باید بروند. درهرحال تعداد بازدید کنندگان از این پارک همچنان رو به افزایش است.»
“پارک آسمان تاریک گالووی” در خارج از امریکا تنها پارک آسمان تاریک جهان است و درامریکا نیز دو پارک در یوتا و پنسیلوانیا با همین هدف یعنی ستارهنگری وجود دارد.
اتحادیه بینالمللی نجوم که از این فعالیتها حمایت می کند، نسبت به گسترش آلودگی نوری در آسمانهای جهان و نابودی آسمانهای تاریک هشدار داده و آن را برای ساکنان کره زمین، بحرانی جدی دانسته است.
آلودگی نوری و نابودی تاریکی طبیعی آسمان درشب، پدیدهای ناشی از گسترش شهرسازی ونورپردازیهای نادرست آن است که نه تنها در برنامههای تحقیقات ستارهشناسی ایجاد اختلال میکند، بلکه بر سلامتی انسان، زیست بوم، امنیت، اقتصاد و مصرف انرژی نیز آثارمخربی دارد.
میترا اسدنیا