کمیته رفع آلودگی نوری شرکت توزیع نیروی برق استان یزد، همایش یک روزه آلودگی نوری و مدیریت مصرف برق را با محوریت نجوم، محیط زیست و معماری در روز پنجشنبه نهم آبان ماه در تالار فرهنگیان صفاییه برگزار کرد.
محمدمیرشمس دبیر همایش آلودگی نوری و مدیریت مصرف برق با اشاره به انتخاب ۷ مقاله برتر از بین ۲۴ مقاله رسیده به دبیرخانه همایش، گفت: تاثیرآلودگی نوری بر آسمان تاریک شهرها و رصد ستارگان در بخش نجوم، بررسی تاثیر آلودگی نوری بر سلامت جسمی و روان در حوزه محیط زیست و طراحی شهری وتاثیر آلودگی نوری بر زیباسازی شهرها در حوزه معماری شهری از مسائلی است که شرکت کنندگان با ارائه مقاله در این همایش شرکت کردهاند.
وی تصریح کرد: تدوین قوانین موردنیاز به منظورجلوگیری از آلودگی نوری واصلاح کیفیت نورپردازی شهری و همچنین توجه به صنعت توریسم و جلوگیری از آلودگی نوری در جهت مصرف بهینه انرژی از دیگر اهداف برگزاری این کنفرانس است.
مهندس احمد یزدی، معاون دفتر مدیریت مصرف و خدمات مشترکین شرکت توانیر نیز با ارائه آمار و اطلاعات در خصوص موضوع همایش اظهار داشت: در زمان جنگ و بمباران از ترس جانمان برق شهر را قطع میکردیم تا شهرها از دید بمب افکنهای رژیم بعث عراق پنهان باشند. حال چه شده که مرگ تدریجیمان را در زیر نورهای مصنوعی نمیبینیم و هر چه بیشتر سعی در استفاده از آنها داریم؟
وی افزود: در کشور حدود ۵۰۰ هزار بیلیون کیلو وات ساعت صرف روشنایی میشود. اما با اصلاح سیستم روشنایی معابر تا آخر سال ۹۱ در استان یزد، تنها سهم این بخش از روشنایی استان ۱٫۹درصد بود حال آنکه تا قبل از سال ۹۱ این رقم بالغ بر ۵ درصد کل انرژی مصرفی بودکه در مجموع ۲۵ گیگاوات ساعت صرفه جویی شد.
احمد یزدی با اشاره به ساعات استفاده از روشناییهای مصنوعی، راهکارهای کنترل آلودگی نوری را بدین گونه مطرح نمودند: باید بدانیم که چه زمان از شبانه روز از نور مصنوعی استفاده کنیم و حتی الامکان در روز از نور طبیعی بهره ببریم. معماری ساختمانها و بناها در کشور باید بگونهای ساخته شوند که جوابگوی این نیاز حیاتی باشند. همچنین از نورهای مصنوعی باید بگونهای استفاده کنیم که سطوح مورد نظرمان را روشن کند نه بالای سرمان را که موجب کم فروغ شدن ستارگان شود.
مهندس میرشمس نیز در بخشی از سخنرانیاش بهترین راه حل برای کاهش آلودگی نوری را نورپردازی صحیح معابر و خیابانها دانست و گفت: نورپردازی صحیح بدین معناست که با صرف حداقل انرژی، روشنایی و امنیت کافی را در معابر تأمین کنیم. در ادامه کنفرانس، سید حامد میرزاخلیل با موضوع ‹‹مولفههای یک نورپردازی صحیح››و سهراب علیدوستی با ارائه تصاویر و موقعیت منطقه از نقاط بکر آسمان تاریک و رصدگاههای استان یزد، از جمله سخنرانان این همایش بودند. محاسبات علیدوستی که تاریخ حدودی از بین رفتن این رصدگاهها را بر اثر پیشرفت شهرها و آلودگی نوری نشان میداد هشداری بود برای مسئولانی که تا انتهای برنامه در سالن حضور داشتند.
در ابتدای این همایش نیز مهندس صحتی، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد تاثیر مخرب آلودگی نوری بر محیط زیست را متذکر شد و هشدار داد: استفاده از روشناییهای غیر استاندارد در معماریها امنیت شهری و سلامت جامعه را به خطر میاندازد. این مقام مسئول در صنعت برق استان، تاثیر آلودگی نوری بر حیات وحش را یادآوری کرد و به تشریح عملکرد کمیته استانی رفع آلودگی نوری پرداخت وخاطر نشان کرد: جمع آوری بیش از ۳۰هزار شعله لامپهای پرمصرف دربخش تجاری و جایگزینی با لامپ کم مصرف، توزیع بیش از ۳۵هزار شعله لامپ ال ای دی تزئینی بصورت یارانهای بین ادارات و هیئتهای برگزاری جشنها و مناسبتها، بررسی و اجرای برخی موارد طرحهای نوین روشنایی معابر با رویکرد کاهش آلودگی نوری در سطح استان یزد، مهمترین اقدامات این کمیته بوده است.
در ادامه برنامه و با توجه به ذیغ وقت تنها سه سخنران به ارائه مقالات خود پرداختند.
لازم به ذکر است کمیته رفع آلودگی نوری شرکت توزیع برق استان یزد به همت و پیگیری یکی از منجمین با سابقه استان، جناب آقای مقصود کیانوش در سال ۱۳۸۸ راه اندازی شد و اهدافی چون، جلوگیری از توسعه آلودگی نوری در مناطق تاریک و نظارت بر آنها، آموزش و فرهنگ سازی در جهت نورپردازی صحیح، اصلاح چراغهای غیر استاندارد، تدوین دستورالعمل و قوانین لازم برای جلوگیری از انجام نورپردازی و تصویب آن از سوی استانداری در محدوده استان و سنجش و شناسایی میزان آلودگینوری در استان را دنبال می کند.
گزارش از: حامد میرزاخلیل
Image
مهندس صحتی، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد
Image
مهندس احمد یزدی، معاون دفتر مدیریت مصرف و خدمات مشترکین شرکت توانیر
Image
Image
Image
Image
Image
Image