وسعت استفاده از نورهای مصنوعی در کل دنیا کمتر اکوسیستمی را در تاریکی شبانه حفظ کرده است. بیشتر مناطق دور افتاده نیز از آلودگی نوری مصون نمانده اند.
این امر مسئولین را بر آن داشته تا برای حفاظت از گونههای جانوری مناطقی را جهت حفاظت جدا کرده و قوانین سختگیرانهای چه در جهت کنترل استفاده از روشنایی مصنوعی و چه حفاظت از زیستگاهشان اعمال نمایند.
اما شاید فشار جوامع شهری در استفاده فزاینده از نور و عدم آگاهی از ضرورت حفظ مناطق بکر، ۵ گونه حساس به تاریکی را در خطر انقراض قرار داده است.
تحقیقات نشان داده عدم رعایت استانداردهای روشنایی در اطراف زیستگاه این جانوران جمعیت آنها را با خطر انقراض مواجه کرده است.
پنج گونه مورد تهدید توسط آلودگی نوری عبارتند از:
لاک پشت های دریایی
لاک پشتهای دریایی در اقیانوس زندگی میکنند اما برای تخم ریزی احتیاج به سواحل امن و تاریکی شنی میباشند. بچه لاک پشتها پس از متولد با شناسایی افق روشن روی اقیانوس، راه خود را به سمت دریا پیدا میکنند. اما متاسفانه نورهای مصنوعی میتواند آنها را از مسیر خود منحرف کرده و به سمت مقابل دریا بکشاند. جایی که در معرض خطر کم شدن آب بدن، شکارچیان و ماشینها قرار میگیرند. تنها در فلوریدا سالی یک میلیون لاک پشت تازه متولد شده به این سبک میمیرند.
کرم های شب تاب
این موجودات جالب در حال ناپدید شدن در سراسر جهان هستند. دانشمندان بر این باورند که کمبود زیستگاه و آلودگی نوری هر دو به یک اندازه در این امر نقش دارند. تحقیقات نشان میدهد نورهای مصنوعی در روند نورپراکنی کرم شب تاب نر برای جلب توجه جفت خود، اختلال ایجاد میکنند. چرا که هر سال کرمهای شب تاب کمتری متولد میشوند.
اگر هوا به اندازهای روشن باشد که نتوانید تعداد زیادی ستاره ببنید، احتمالا هیچ کرم شب تابی هم نخواهید دید
ماهی سالمون اقیانوس اطلس
نورهای مصنوعی میتواند مسیر مهاجرت ماهیهای سالمون را تغییر دهد. محققان مهاجرت ماهی سالمون جوان را تحت شرایط نوری طبیعی با گروهی دیگر که در معرض نورپردازی مصنوعی خیابان بودند، مقایسه کردند. تحقیقات نشان داد زیر نور طبیعی، مهاجرت ماهی سالمون، بستگی به غروب خورشید دارد. اما تحت نورپردازی مصنوعی مهاجرت آنها به صورت اتفاقی صورت میگیرد. محققان نتیجهگیری کردند که تغییر رفتار مهاجرتی ماهی سالمون میتواند شانس آنها را برای زنده ماندن تهدید کند.
قورباغههای درختی
جمعیت قورباغههای درختی در سراسرجهان با توجه به تنوع عوامل استرسزای زیست محیطی در حال کاهش هستند. از آنجا که گونههای زیادی از قورباغهها، شبزی هستند، این دسته از قورباغهها به صورت ویژه در معرض آسیب دیدیگی ناشی از آلودگی نوری هستند. محققان هم چنین دریافتهاند که نورهای مصنوعی میتوانند در فرآیند جفتگیری بسیاری از گونههای قورباغههای درختی تاثیر بگذارد. در مناطقی که به مقدار زیاد نورپردازی شدهاند، جفت نر پاسخ به جفتگیری را قطع کرده و یا کاهش میدهد. اگر جفت نر به این کنش، واکنش نشان ندهد قورباغه ماده قادر به تولید مثل نخواهد بود.
پروانه های پادشاه
پادشاه تنها پروانه شناخته شده است که مانند پرندهها مهاجرت دوطرفه دارد. آنها برای راهیابی سفرشان به سمت جنوب در زمستان از یک سیستم جهتیابی پیچیده استفاده میکنند. تحقیقات نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی میتواند سیستم جهت یابی آنها را مختل کرده و از مسیرهای مهاجرت منحرف کند.
ترجمه: ریحانه رادی
منبع: www.darksky.org