غرفه آلودگی نوری در روز نجوم ۸۹ زنجان
اردیبهشت 15, 1389آسمان بیستاره
اردیبهشت 15, 1389
در سالی که گذشت به جهت دارا بودن این سال به نام “سال اصلاح الگوی مصرف” گروه کاهش آلودگی نوری شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران فرصت را غنیمت شمرد و طی نامه ای به سازمان زیباسازی شهرداری تهران، پیشنهاد های عملی را در ۱۱ بند به جهت کنترل آلودگی نوری در شیوه نورپردازی فضاهای شهری و اصلاح الگوی نورپردازی شهر ارائه داد. متن نامه همراه با تصاویر مربوطه به شرح زیر می باشد…
جناب آقای ملاصالحی
مدیر عامل محترم سازمان زیباسازی شهرداری تهران
با سلام و احترام
در راستای نامگذاری امسال به نام “سال اصلاح الگوی مصرف” مواردی را به جهت کاهش هزینه های مصرف برق و صرف هزینه در مجموعه شهرداری تهران بزرگ که منجر به کاهش آلودگی نوری شهر و ایجاد آرامش روان برای شهروندان می گردد را به آن مقام محترم به استحضار می رسد
ضمناً کارشناسان مسائل نورپردازی و آلودگی نوری این انجمن با در نظر گرفتن راهکارهایی که در نهایت منجر به کاهش مصرف برق شهرداری تهران می گردد، اهداف دیگری را نیز مانند حفظ آرامش روحی شهرنشینان در هنگام تردد، توجه به زیباسازی در شب، ایجاد امنیت، روشنایی مطلوب معابر و توجه به سلامت روحی و فیزیکی شهرنشینان را نیز مد نظر قرار داده است.
امید است به یاری، مساعدت و همکاری شما بتوانیم شهری زیباتر را در شب پدید آوریم.
۱- حذف پایه چراغ ها و سرپوش هایی که تمام و یا بخشی از نور خود را بی هدف به آسمان گسیل می دهند.(تصاویر شماره ۱و۲و۳و۴و۵و۶) استفاده از این پایه چراغ ها ضمن اتلاف انرژی و تخریب آسمان پر ستاره خداوند قادر و از دست رفتن بیش از پیش طبیعت فراموش شده آسمان شب عارضه ای به نام خیرگی را برای رانندگان و عابرین بوجود می آورد که در نهایت منجر به محدودیت دید در شب و وقوع تصادفات در رانندگی، بروز آسیب های بینایی و سیستم اعصاب ناظر می گردد چرا که نورهای رنگارنگ و شدید این چراغ ها مستقیم به چشم انسان گسیل می یابد. این پدیده را می توانیم با نگاه مستقیم به خورشید اما در اشل کوچک تر تشبیه کرد. استفاده از این نوع پایه چراغ ها به قدری متداول شده که گاه تعداد آنها چند برابر تعداد درختان همان بوستان است. مانند بوستان باهنر واقع در تقاطع خیابان نیاوران و خیابان امیدوار که به ازای هر اصله درخت سه عدد چراغ (در هر پایه چراغ) با سرپوش کروی وجود دارد. تصویر شماره ۷ و نمودار شماره ۸ میزان اتلاف انرژی این پایه چراغ ها را همراه با نمودار نمایش می دهد.
۲- تغییر جهت زاویه تابش منابع نوری روشن کننده تابلوهای تبلیغاتی از پایین به بالا.
۳- استفاده از نورپردازی های تک رنگ در بوستان ها و فضاهای سبز با پایه چراغ ها و سرپوش های کوتاه و زیبا مانند تصویر شماره ۹و۱۰ که آرامش را به شهر برگردانده ضمن آن شهروندان بطور ناخودآگاه از محیط طبیعت لذت می برند نه از بازی نور و الوان.
۴- حذف پرژوکتورهای لیزری و LED های تک رنگ و چند رنگی که نورهای رنگارنگ اما ناهمگون و بی روحی را بطور ناقص بر روی درختان می تاباند به امید این فلسفه که شاید عابری در نیمه شب از دیدن یک اصله درخت لذت ببرد.(تصویر شماره ۱۱) اما همانطور که عابر با سرعت به سمت محل استراحت خود یعنی منزل خویش در حرکت است این غرور آدمی است که با تاباندن نورهای غیر اضطراری به درختان (به جای روشن ساختن معابر تاریک) مرگ گیاه را طبق قانون بردباری در فیزیولوژی گیاهان تضمین می کند.
۵- با ساخت سازه هایی که صرفاً زیبا هستند، هم روز شهر را آراستهاید و همچنین با نورپردازی ملایم آن در شب، نماهایی برای دیدن و لذت بردن مهیا کرده اید. سازههایی مانند پرچم ایران و نصب آن در نقاط استراتژیک شهر، ساخت مجسمههایی از چهرههای شاخص فرهنگی و هنری، راه اندازی آبنماها و موزیکال نمودن نورپردازی آن، الواح و سنبل ها و نمادهای یک محله یا یک میدان و مجسمههایی از حیوانات نیز از جمله آن می باشد. البته به شرط آنکه نورهای زائدی که در تصاویر شماره های ۱و۲و۳و۴و۵و۶ به آن اشاره گردید از اطراف سازه حذف گردد تا بهتر خود را نشان دهد.
۶- جلوگیری از نصب روشنایی های پر وات یا با درخشندگی زیاد مقابل درب سوپر مارکت ها، میوه فروشی ها و … که دست کم منجر به بروز آب مروارید می گردد. تصاویر شماره ۱۲و۱۳
۷- رعایت استانداردهای نورپردازی در محوطه کارگاه های ساختمانی بگونه ای که زاویه تابش روشنایی ها موجب آزار و روشن شدن محیط خصوصی ساکنین اطراف نگردد.
۸- توجه به بند ی مصوبه شماره ۴/۱۵۲/۳/۸۷ مورخ ۸۷/۹/۲۶ شورای محترم اسلامی شهر تهران مبنی بر ارائه طرح جامع روشنایی و نورپردازی فضاهای شهر تهران و جلوگیری از آلودگی نوری.
۹- استفاده از پارچه های رنگی در اعیاد و جشن ها به جای روشنایی های مصنوعی.
۱۰- تعیین بازه زمانی نورپردازی سازه ها، بگونه ای که با قطع برق و خاموشی، از نیمه شب تا صبح، به در خواب رفتن شهر و برگشتن آرامش و سکوت به آن یاری رساند.
۱۱- تعیین الگوهای یکپارچه نورپردازی با در نظر گرفتن رنگ مناسب و حساسیت تاثیر آن بر روحیه شهرنشینان واستفاده از تجهیزات استاندارد بدون ایجاد آلودگی نوری همانند تصاویر شماره ۱۴و۱۵ و بر خلاف تصویر شماره ۱۶
در پایان پیشنهادات این انجمن را به امید ترتیب اثر با این جمله به پایان می دهد که:
ضمن اینکه نور وسیله ایست که زیبایی ها را به نظاره می گذارد (جذاب تر می کند) یادمان نرود،
در نورپردازی نیز تک رنگی زیباست
محمد مطیعی
دبیر شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران
رونوشت:
جناب آقای دکتر قالیباف شهرداری محترم تهران جهت اطلاع
سرکار خانم دکتر ابتکار عضو شورای اسلامی شهر تهران و رئیس کمیته محیط زیست جهت اطلاع
جناب آقای دکتر طلایی رئیس کمسیون
تصویر شماره ۱
تصویر شماره ۲
تصویر شماره ۳
تصویر شماره ۴
تصویر شماره ۵
تصویر شماره ۶
تصویر شماره ۷
تصویر شماره۸
تصویر شماره ۹
تصویر شماره ۱۰
تصویر شماره ۱۱
تصویر شماره ۱۲
تصویر شماره ۱۳
تصویر شماره ۱۴
|